KfW kreditira srpska preduzeća, poljoprivrednike i opštine

made-in-germany-rs-bank

Razvojna banka Nemačke (KfW) potpisala je sa bankom „Intezom“ ugovore o tri kreditne linije vredne 46,5 miliona eura, koje će biti plasirane u vidu povoljnih kredita za mikro, mala i srednja preduzeća, registrovana poljoprivredna gazdinstva i lokalne samouprave u Srbiji.

Sa kreditnom linijom u visini 23,5 miliona eura „Banca Intesa“ će podržati mikro, mala i srednja preduzeća iz ruralnih sredina, pre svega poljoprivredne proizvođače i registrovana poljoprivredna gazdinstva. Sredstva iz ove linije, sa ročnošću od sedam godina, omogućiće klijentima finansiranje investicionih projekata i trajnih obrtnih sredstava na duži vremenski period nego što je to do sada bio slučaj, uz povoljniji rok otplate i duži grejs period.

Registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima je namenjena i kreditna linija od 8 miliona eura, a pozajmice će se odobravati za finasiranje obrtnih sredstava u ratarskoj proizvodnji. Ovaj inovativni bankarski proizvod sa posebnom pogodnošću, jedinstven na srpskom tržištu, uključuje i osiguranje useva od osnovnih rizika na iznos ulaganja, prenosi „eKapija“.

Iz kreditne linije vredne 15 miliona eura lokalnim samoupravama su na raspolaganju sredstva za finansiranje infrastrukturnih investicionih projekata opština i javnih preduzeća. Ova sredstva će biti plasirana sa rokom otplate do sedam godina i grejs periodom do tri godine.

Od 2008. godine i uspostavljanja saradnje banke Inteza sa nemačkom KfW bankom, potpisano je ukupno osam kreditnih linija. Pored tri aktuelne, do sada su realizovane i četiri kreditne linije za lokalne samouprave i javna preduzeća u kumulativnom iznosu od 100 miliona eura, kao i jedna za mala i srednja preduzeća u visini 20 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор