Kako Mercedes “špijunira” konkurenciju

Automobilske kompanije imaju svoje istraživačko-razvojne centre koji se bave razvojem novih tehnologija i modela vozila, ali se i pored toga desi da se za poneku ideju “virne i u dvorište” konkurencije. Kako to praktično izgleda pokazaćemo vam na primeru “Mercedesa”.

Nemačka pošta (Deutsche Post) je pre nekoliko godina kupila startap kompaniju za proizvodnju električnih dostavnih vozila “StreetScooter”, čime je postala proizvođač sopstvenih teretnih električnih van vozila. Pošta je na ovaj način istisnula “Volkswagen” i njegov model “Caddy”, koji je do tada godinama koristila.

Planirano je da se kompletna poštanska flota od 30.000 automobila zameni električnim, pa je u 2016. isporučeno prvih 2.000 StreetScootera. Električni van je tako, zahvaljujući Pošti, postao naprodavaniji električni automobil u Nemačkoj, zbog čega je privukao pažnju i konkurentskih kompanija iz auto-industrije.

Za firme koje su bile zainteresovane za nabavku ovog vozila Deutsche Post je organizovala prezentaciju, a među klijentima prijavljenim za test vožnju, kako piše Insideevs.com, bili su infiltrirani i predstavnici Mercedesa, koji su se na prezentaciji pojavili pod imenom izmišljene firme. Njihov plan je bio da bez znanja Pošte odvezu StreetScooter u svoj istraživački centar u Štutgartu i tamo ga detaljno ispitaju, a zatim vrate.

Vajni mercedesovi stručnjaci su, međutim, prevideli da električni vanovi imaju GPS sistem navođenja, tako da su ljudi iz Pošte vrlo brzo shvatili gde se njihov potencijalni “klijent” zaputio sa test vozilom, pa su jednostavno otišli tamo i zatražili da im se vrati automobil.

Ovo nije jedini slučaj da je Mercedes uhvaćen u nameri da “prepisuje” tehnologiju. Po pisanju “Špigla”, nemački proizvođač je prošle godine preko rent-a-kar agencije “Sixt” iznajmio električni krosover “Tesla”, “Model X”, koji je rastavio, pa sklopio. Vozilo je, uz to, testirano i u ekstremnim uslovima, izlagano toploti i voženo po test stazi sa neravninama za ispitivanje ogibljenja automobila.

Nakon svega toga predstavnik Mercedesa je, ne komentarišući ovaj konkretan slučaj, u odgovoru Špiglu bez blama rekao da je sasvim “uobičajeno da auto-kompanije iznajmljuju modele konkurentskih proizvođača radi uporednih testova”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор