Izvršiteljima omogućen uvid u račune fizičkih i pravnih lica

made-in-germany-rs-racun-digitron

Zakon o platnim uslugama, koji je danas stupio na snagu, omogućava izvršiteljima da podatke o tekućim i štednim, dinarskim i deviznim računima građana, mogu dobiti iz Jedinstvenog registra računa fizičkih i pravnih lica od Narodne banke Srbije (NBS).

Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja, objašnjava da su izvršitelji i do sada sprovodili izvršenje zaplenom novca na računu dužnika, prenosi agencija „Tanjug“.

– Ranije su radi pribavljanja broja računa morali da se obraćaju svim poslovnim bankama pojedinačno, a ubuduće će NBS odgovarati na pismeni zahtev izvršitelja i dostavljati brojeve računa i ime poslovne banke kod koje se račun vodi. Nakon toga, izvršitelj će donositi zaključak o zapleni novčanih sredstava na računu dužnika, koji će dostaviti poslovnoj banci na sprovođenje. Izvršitelj ima pravo da pribavlja brojeve računa samo izvršnih dužnika za koje se vodi postupak prinudne naplate – kaže Manić i ističe da izvršitelji neće imati pravo da dobiju podatke o računima građana za koje se ne vodi postupak naplate duga.

U NBS tvrde da je Zakonom o platnim uslugama propisano da se u elektronskom obliku vodi jedinstveni registar tekućih i drugih računa pravnih i fizičkih lica. Po njihovim navodima, registar će sadržati podatke o vlasniku računa, odnosno ime i prezime, JMBG, adresu prebivališta ili boravišta, i iste te podatke o licu ovlašćenom za raspolaganje sredstvima na računu, kao i podatke o samom računu: broj računa, vrstu računa, datum otvaranja, datum gašenja računa…

„Jedinstveni registar računa neće sadržati podatke o stanju i promenama na računu, a navedeni podaci će omogućiti efikasnije i brže vođenje izvršnog postupka, poreskog postupka, ostavinskog postupka i slično“, kažu u NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор