Izvoz Šumadije i Pomoravlja veći za trećinu!

made-in-germany-rs-ifo-index

Izvoz privrede Šumadije i Pomoravlja u prva tri mesca ove godine zabeležio je povećanje čak za trećinu u odnosu na isti period 2013. godine, dok je u martu industrijska proizvodnja ovog regiona porasla za petinu, objavila je Regionalna privredna komora Kragujevca, a prenosi agencija „Beta“.

U prva tri meseca 2014. obim spoljnotrgovinske razmene iznosio je 1,24 milijarde dolara, u čemu je udeo izvoza bio 695 miliona dolara, što predstavlja rast od 36,4 posto. Uvoz roba i usluga iznosio je 545,4 miliona dolara, i u odnosu na prva tri meseca 2013. godine viši je za 5,5 posto. Ostvaren je spoljnotrgovinski suficit od 149,6 miliona dolara, u odnosu na isti period prošle godine i tadašnji spoljnotrgovinski deficit od 7,6 miliona dolara. U ukupnoj trgovinskoj razmeni, privreda Šumadijskog okruga učestvuje sa 94 procenta, a Pomoravskog sa 6 procenata.

– Ovo je bio istorijski kvartal, jer smo za nepuna tri meseca prešli milijardu dolara, što je u 2012. godini postignuto za 10 meseci – rekao je Predrag Lučić, predstavnik Privredne komore Kragujevca i najavio da će u narednih mesec dana Komora Kragujevca osnovati Savet investitora i savet izvoznika, u cilju podsticanja izvoza i promocije atraktivnih investicionih destinacija u regionu.

Najveći deo spoljnotrgovinske razmene Šumadije i Pomoravlja odvija se sa zemljama članicama EU, i to 92 posto ukupnog izvoza i 90,4 posto ukupnog uvoza. Najviše se izvozi u Italiju, Nemačku, Slovačku, Sloveniju, BiH, Poljsku, Rumuniju, Crnu Goru, Rusku Federaciju i Francusku, dok je najviše uvezeno iz Italije, Poljske, Rumunije, Nemačke, Češke, Slovačke i Kine. Oko 70 posto izvoza čine drumska vozila i delovi, kao i setovi provodnika i plastične mase, a najviše se uvoze drumska vozila, delovi i repromaterijal za auto industriju.

Iz regiona Šumadije i Pomoravlja najveći izvoznici su „Fijat automobili Srbija“ (FAS), „Jura korporacija“ iz Rače, „Panasonik Lajting Divajsis“ iz Svilajnca, „Grah automotiv“ iz Batočine i „Peštan“ iz Aranđelovca. Najveći uvoznici su „FAS“, „Džonson kontrols Automotiv“ iz Kragujevca, „Agromarket“ iz Kragujevca, „PMC Automotiv“ iz Kragujevca i „Jura korporacija“ iz Rače.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор