Povoljni stambeni krediti uz pomoć Građevinske direkcije

made-in-germany-rs-stan01

Građevinska direkcija Srbije ponudila je kupcima prvog stana beskamatnu pozajmicu za učešće za kredit u iznosu od 20 posto, a dug se vraća u periodu od 10 godina.

Za ostale kupce predviđen je zajam od 11 posto, takođe bez kamate. U ponudi je 630 stanova u beogradskom naselju „Stepa Stepanović“, 40 stanova u naselju „Braće Jerković“ i 80 na novosadskoj „Sunčanoj strani“, pišu „Večernje novosti“.

– Sagledali smo situaciju na tržištu nekretnina posle obustavljanja subvencionisanih stambenih kredita. Zaključili smo da građanima najveću prepreku za kupovnu stana predstavlja obezbeđivanje najmanje 20 posto vrednosti nekretnine, kao učešće za dobijanje komercijalnog stambenog kredita. Kako bismo što većem broju porodica pomogli da reše stambeno pitanje, omogućili smo dobijanje beskamatne pozajmice u iznosu do 20 procenata vrednosti stana. Na taj način, građani mogu da obezbede celokupno učešće za stambeni kredit. Skoro polovinu beskamatne pozajamice kupci prvog stana vraćaju iz povraćaja poreza na dodatu vrednost, a ostatak na 10 godina bez kamate. Oni koji kupuju drugu ili treću nekretninu i nemaju pravo na povraćaj PDV, mogu da dobiju beskamatnu pozajmicu do 11 posto vrednosti stana, takođe na 10 godina. Postoji i treća mogućnost, a to je da građani koji imaju dovoljno sredstava za učešće za kredit, zajam bez kamate mogu da iskoriste za kupovinu veće stambene jedinice ili za smanjenje visine rate kredita – objašnjava Nebojša Šurlan, direktor Direkcije.

Kako je uveren Šurlan, ovaj program kupovine stanova stimulisao bi građane da reše svoje stambeno pitanje i imao bi šire pozitivne efekte na tržište nekretnina, imajuću u vidu opštu ekonomsku situaciju. On je istakao da je Građevinska direkcija Srbije kao investitor, dugoročno opredeljena za projekte stanogradnje, i da na ovaj način pokušava da što veći broj porodica podstakne da reše najvažnije životno pitanje.

Za stan od 80.000 eura, kupci koji imaju pravo na povraćaj PDV, mogu dobiti pozajmicu od Direkcije u visini od 16.000 eura. Iz povraćaja PDV, koji iznosi 9,1 posto Direkciji će vratiti 7.200 eura, a onda će preostalih 11 posto, što je 8.800 eura vraćati na deset godina uz mesečnu ratu od 73 eura. Oni koji nemaju pravo na povraćaj PDV od Direkcije mogu dobiti 11 posto pozajmice, što je 8.800 eura, otplaćuju je beskamatno na deset godina, a iznos rate je, takođe 73 eura. Oni koji imaju novac za učešće, za kupovinu nekretnine vredne 80.000 eura, zbog smanjenja visine rate i kamate, uštedeće čak 15.000 eura. Sa sopstvenim učešćem od 16.000 eura i dodatnom pozajmicom Direkcije od 20 posto (16.000 evra), kupac prvog stana smanjuje kreditno zaduženje na 48.000 eura, a pozajmicu Direkciji vraća iz povraćaja PDV-a, na deset godina bez kamate.

Useljenje kupca u stan nije uslovljeno vraćanjem pozajmice. Cena kvadratnog metra stana u „Stepi“ je od 1.250 do 1.290 eura sa PDV-om, u „Braće Jerković-Padina“ 1.290 eura sa PDV-om, a na novosadskoj „Sunčanoj strani“ je 830 eura sa PDV-om.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор