Izmenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Novim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je Skupština Srbije usvojila u ponedeljak, ograničava se kupovina zemljišta stranim državljanima iz zemalja Evropske unije (EU).

Da bi neki državljanin zemlje EU mogao da kupi zemlju u Srbiji, tu će morati bar 10 godina da ima i prebivalište, u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemljište, kao i da ga obrađuje najmanje tri godine. Uz to će morati da ima i registrovano poljoprivredno gazdinstvo i mašine i opremu za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

Izmenama zakona, stranac u Srbiji će moći da ima najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, a propisana je i zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta u zoni od 10 kilometara od granice držvaljanima EU, prenosi agencija „Tanjug“.

Nove zakonske odredbe počeće da se primenjuju od 1. septembra, sa ciljem da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem u Srbiji, kako je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU. Naime, bilo je predviđeno da se od 1. septembra počne sa primenom odredbi ovog Sporazuma, kojima se pri kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju prava građana Srbije i EU.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu neće se primenjivati u slučaju povraćaja oduzete imovine bivšim vlasnicima, a Republika Srbija će imati pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini. Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog ministara poljoprivrede i finansija, koji propisuju uslove, rok, način i postupak prava preče kupovine.

Neke evropske zemlje su se i nakon ulaska u Evropsku uniju uspešno izborile za višegodišnju zabranu prodaje svog poljoprivrednog zemljišta strancima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор