U Srbiji najviše otvorenih radnih mesta u 2016.

Po najnovijem izveštaju „IBM Global Lokejšns Trend 2017“, kompanije „IBM“, Srbija je u 2016. godini bila prva u svetu po broju otvorenih radnih mesta u odnosu na broj stanovnika, saopštila je Razvojna agencija Srbije (RAS).

Kompanija IBM već nekoliko godina unazad analizira investicione aktivnosti u raznim zemljama sveta, a ovo je do sada najbolji rezultat koji je Srbija ostvarila i ujedno poboljšanje za oko 40 posto u odnosu na 2015. godinu, prenosi agencija „Beta“.

– Kroz projekte koje RAS administrira, u prošloj godini su realizovana 22 investiciona ugovora koji će u narednom periodu doneti oko 240 miliona eura investicija i otvoriti više od 17.000 radnih mesta – izjavio je v. d. direktora RAS Radoš Gazdić

U toku ove godine RAS je realizovala 16 investicionih ugovora koji će generisati više od 154 miliona eura ulaganja i omogućiti otvaranje 7.000 novih radnih mesta. Trenutno RAS radi sa 50 potencijalnih investitora, čijim bi dolaskom u Srbiju bile realizovane investicije vredne oko milijardu eura, a koje bi omogućile otvaranje novih 20.000 radnih mesta.

Najveći broj investicija dolazi u Srbiju iz zemalja zapadne Evrope, ali i sa Bliskog istoka, iz SAD i Azije. Najviše ulaganja je u oblasti automobilske industrije, ali je veliko interesovanje i za elektronsku i mašinsku industriju kao i industriju tekstila i poljoprivredu.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), Srbija je od 2007. godine privukla ukupno oko 22 milijarde eura investicija, prošle godine je priliv bio oko 2,1 milijarde eura, a za prvih šest meseci ove godine u Srbiju je stiglo oko milijardu eura direktnih stranih ulaganja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор