Izborimo se za dostojanstvo rada i života!

U prvomajskom proglasu, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je poručila građanima Srbije: „Radnički praznik, 1. maj obeležavamo zabrinuti za elementarnu egzistenciju naših porodica i neizvesnu i nepredvidivu budućnost“.

„Rast cena hrane, energenata i ostalih nužnih civilizacijskih potreba, i još uvek velika inflacija, u velikoj meri su obesmislili povećanje naših zarada i plata, pa je gotovo trećina stanovnika Srbije na rubu siromaštva, a više od polovine građana jedva preživljava“, dodaju.

„Sa druge strane novobogataška manjina, za koju niko ne zna i, što je posebno zabrinjavajuće, ne pita i ne proverava odakle „tolki novci“, promoviše i ruga se narodu svojim stilom života i novom podkulturom Dubaia, Meklarena, vila, bazena i društvenih mreža“, upozoravaju sindikalci i dodaju:

„Socijalne razlike postaju nepodnošljive i sva mahanja statistikom o prosečnim zaradama samo dokazuju zamagljenu činjenicu da se društvo nepovratno, nepravedno, neopravdano i zabrinjavajuće raslojava sa svim posledicama koje se ogledaju u sve prisutnom egoizmu, odsustvu svake empatije i solodarnosti, i primitivizmu svake vrste, sa jedne strane u apatiji, a sa druge u sveopštom režanju i nasilju“.

Sindikat još jednom ukazuje na „pogubne posledice liberalizma i zahteva preispitivanje strategija i politika države i prelazak na socijalnu tržišnu privredu, narodni kapitalizam i uspostavljanje pravednijeg društva preraspodelom duštvenog bogatstva, društva jednakih šansi i međugeneracijske solidarnosti i posebno poštovanja dostojanstva rada i radnika i elementarnih prava zaposlenih na sindkalno udruživanje i delovanje“.

kako objašnjavaju, „prvi korak bi bila reforma poreskog sistema i preraspodela javnih prihoda sa prebogate države na siromašne građane, isplata garantovene minimalne cene rada, regresa i toplog obroka u javnom sektoru, da nedelja bude neradan dan, da se promeni po radnike katastrofalni Zakon o radu, i, pre svega da radnici i njihovi problemi postanu tema za vladu, državu i društvo“.

Iz ASNS-a poručuju da će, kao i uvek, stati uz radnike i „svim svojim potencijalom nastaviti da se beskompromisno bore protiv ukidanja sigurnosti posla i prekarnog rada, otvorene i prikrivene težnje da se ukinu ili barem marginalizuju sindikati, sve prisutnog mobinga zaposlenih, malih zarada i svih drugih brojnih nepravdi i nezakonitosti sa kojim radnici svakodnevno žive, i da će se svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima izboriti za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika“.

Stoga, na kraju proglasa ASNS poziva sve sindikate i radnike da udruže snage kako bi se, kao najveća društvena snaga, izborili za dostojanstvo rada i dostojan život radnika i njihovih porodica“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор