„Strani investitori ne poštuju domaće zakone i propise!“

Na prvomajskom skupu posvećenom položaju radnika u Srbiji, koji je na Trgu topolivaca u Kragujevcu organizovao Samostalni sindikat kragujevačkih preduzeća, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković je poručio da „radnici traže bezbedan rad i solidno plaćen posao od kojeg mogu da žive“.

On je istakao da je zahtev i da se vrati osmočasovno radno vreme, kao i da poslodavci poštuju propise i radnike, ocenivši da je metalski sektor u Srbiji u najtežoj situaciji od Drugog svetskog rata, jer strani investitori ne poštuju domaće zakone i propise, prenosi agencija Beta.

– Definitivno po uredbi Vlade od 2019. godine svi strani investitori i multinacionalne kompanije dužni su da daju minimalac uvećan za 20%, a činjenica je da je minimalna zarada nedovoljna za napredak jedne porodice. Mi kao sindikat pokušavamo da na to ukažemo i poslodavcima i političkoj vlasti – rekao je Marković.

On je objasnio da je problematično to što „nismo finalisti, jer uglavnom radimo kao komponentaši i podizvođači za velike kompanije, a to znači da je u Srbiji najjeftinija i slabo plaćena radna snaga, zbog čega ima osnova za udruživanje i sindikalnu borbu, kao i za slanje poruka svim investitorima i aktuelnoj vlasti“.

– U Kragujevcu je takođe najveći problem što nemamo proizvođače finalnih proizvoda. Imamo Fijat koji definitivno radi u smanjenom obimu, a ranije smo imali Zastavu koja je kao stožer organizovala proizvodnju u brojnim fabrikama u Kragujevcu. U Kragujevcu ali i celoj Srbiji potrebni su veliki stožeri ili finalisti, da bi oko njih niklo sijaset malih i srednjih preduzeća koja bi dala zamah razvoju gradovima i regionu – rekao je Marković.

On je naveo da sindikat traži i izmene u Zakonu o radu, istakavši da je protivustavno to što radnici po članu 257 ne mogu da dobiju prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, kao i da je po članu 118 poslodavac dužan da plaća jedan dinar za topli obrok i regres, zato što nije definisano koliki je minimum.

– Nedopustivo je i trajno umanjenje od 20% za prevremeni odlazak u penziju. U realnom i metalskom sektoru radnici rano počinju da rade i teško da mogu da izdrže do 65. godine i odlaze u prevremene penzije – objasnio je Marković.

Prema rečima predsednika Saveza samostalnog sindikata grada Kragujevca Saše Đorđevića, sindikat podržava sedmočasovno radno vreme, za šta su reper primeri iz okruženja i Evropske unije, gde se inicira skraćenje radne nedelje sa pet na četiri dana, odnosno skraćenje radnog dana sa osam na sedam sati.

Kao odgovor na nedavno iznet suprotan stav predsednika Srbije o dužini radnog vremena, on je objasnio da je sve to urađeno zbog bolje produktivnosti i rezultata rada, zbog čega, kako je rekao, pretpostavlja da ćemo i mi to imati u bliskoj budućnosti.

S tim u vezi, on je ukazao na problem nepoštovanja osmočasovnog radnog vremena, zbog čega radnici rade kod nekih poslodavaca i mnogo duže, a to prikazuju kao osmočasovni radni dan. Kako je rekao, ima primera da se negde, a pre svega u trgovinama, non-stop radi i nedeljom koja je dan za odmor.

– Nažalost, ima mnogo primera poslodavaca koji ne poštuju ni državne ni verske praznike koji su neradni dani po kalendaru Republike Srbije. Oni daju sebi za pravo da su iznad države i njihovi zaposleni rade, a plaćaju ih kao za običan radni dan. Problem je i što pojedini poslodavci isplaćuju zarade radnicima, ali tako da im oni vraćaju deo plate – rekao je Đorđević i poručio da minimalna zarada ne sme da bude „reper“ za platu radnika u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор