Institut „Dedinje“ po prvi put implantirao vensku elektrodu za stimulaciju srčane komore

made-in-germany-rs-operacija-srca

Na beogradskom Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ urađena je prva implantacija venske elektrode za stimulaciju leve komore srca.

Ovom metodom pomaže se bolesnicima sa teškom srčanom slabošću kod kojih ne može da se ugradi klasični pejsmejker, a aparate za poboljšavanje snage srca već je dobilo prvih pet bolesnika. Srčana slabost je ozbiljno oboljenje koje se uspešno leči ugradnjom pejsmejkera. Međutim, u osam posto slučajeva, takva intervencija ne može da se uradi bez ugradnje posebne elektrode.

– Pacijent kraće leži na stolu, a za lekare dužina ekspozicije rentgentskog zračenja je značajna. Ako jedna procedura traje 45 minuta, a ne dva ili tri sata, smanjuje se i procenat infekcije – ističe Lazar Angelkov, upravnik za kardiologiju Instituta „Dedinje“, prenosi „RTS“.

Milosav Tomović, šef Službe za elektrostimulaciju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, objašnjava da je prednost ove metode to što omogućava bolju stabilnost u toku same implantacije elektrode, čak i u nekim slučajevima u kojima se smatralo da je nemoguće plasirati elektrodu.

U ovom beogradskom institutu godišnje se ugradi stotinak pejsmejkera. Pre nepune četiri godine Amerikanci su prvi put ugradili elektrodu u venski sistem, što je bila nova metoda lečenja slabosti srca. Institut „Dedinje“ prvi je u regionu primenio ovu metodu, prvenstveno zahvaljujući dve i po decenije dugoj praksi ugradnje pejsmejkera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор