Industrijska proizvodnja u Srbiji veća za 8,4 posto

U Srbiji je industrijska proizvodnja u februaru ove godine porasla za 8,4 posto međugodišnje, čemu je najveći doprinos dao porast prerađivačke industrije za 10,8 posto i rudarstva za 14,9 procenata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statisitku (RZS).

U energetici je zabeleženo smanjenje aktivnosti za 2,9 posto međugodišnje a u prerađivačkoj industriji je ostvaren rast proizvodnje u 19 od 24 oblasti. Najveći pokretač rasta bila je proizvodnja metalnih proizvoda, hrane, derivata nafte, hemijskih proizvoda, računara i elektronskih i optičkih proizvoda.

U prva dva meseca ove godine međugodišnji rast industrijske proizvodnje je iznosio 7,9 procenata. Rast poslovnih aktivnosti je tokom februara nastavljen i u uslužnim sektorima, trgovini na malo i turizmu. Promet robe na malo je u februaru realno bio veći za 8,8 posto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok je broj dolazaka turista porastao za 9,2 posto.

Podaci RZS-a pokazuju da je robni izvoz u februaru zabeležio međugodišnji rast za 6,6 posto, a uvoz za 4,3 posto, pri čemu je rast izvoza vođen izvozom prerađivačke industrije i poljoprivrede, a rast uvoza uvozom sredstava za rad.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор