Pad potražnje za energijom zatvorio sedam nemačkih termoelektrana

Tokom Uskrsa u Nemačkoj je zatvoreno sedam termoelektrana na ugalj, jer su potrebe zemlje za električnom energijom opale, saopštili su proizvođači električne energije RWE i LEAG, prenosi Seebiz.

Pet termoelektrana je Savezna vlada rehabilitovala iz rezerve kako bi prebrodila nedostatak zaliha gasa tokom zime, dok je preostalim dvema dopušteno da nastave rad i nakon planiranog datuma zatvaranja. Elektrane uz Rajnu i oko Berlina trebalo bi da se trajno zatvore u najskorije vreme, objašnjavaju kompanije.

– S obzirom na pogoršanje klimatske krize, stavljanje elektrana na ugalj van pogona je važna mera za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte – poručila je Katrin Heneberger, predstavnica Zelenih u parlamentu.

Planovi Nemačke da smanji svoju zavisnost od uglja izjalovili su se sa prekidom snabdevanja gasom iz Rusije, nakon početka sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine. Sada Ministarstvo ekonomije ima zakonsku obavezu da proveri koliko je nastavkom rada elektrana dodatno emitovano štetnih gasova i do kraja juna predloži kako ih kompenzovati.

Nemačka namerava „da učini sve što je u njenoj moći“ kako bi postigla klimatske ciljeve definisane 2015. u Parizu o ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijske nivoe. S tim u vezi, tri vladajuće stranke imaju za cilj da postupno ukinu upotrebu uglja do 2038. godine, a ako je ranije moguće, onda do 2030.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор