Četvrtina Nemaca nema novca za odlazak na odmor

Iako Nemci tradicionalno spajaju praznike sa par dana odmora kako bi negde otputovali, zbog krize koja je zahvatila tu zemlju svaki četvrti građanin više nema dovoljno novca da bi sebi priuštio nedelju dana odmora van kuće.

Na zahtev poslanice u Bundestagu Sare Vagenkneht, Savezni zavod za statistiku (Destatis) je pripremio izveštaj na osnovu kog se vidi da čak 22,6 procenata stanovništva nema dovoljno novca za putovanje, prenosi agencija DPA.

Padom standarda najteže su pogođeni, kao i obično, samohrani roditelji, njih 43,2 posto, a krizu natprosečno trpe i porodice sa dvoje ili više dece, njih 31,3 posto, kao i samci, njih 30,4 posto, dok parovi prolaze znatno bolje, jer novca za odmor nema njih 16,8 posto.

Udeo stanovništva koje trenutno sebi više uopšte ne može da priušti jednonedeljni odmor porastao je u poslednje dve godine za 0,4 posto, zbog čega je Vagenknehtova ovakvu statistiku nazvala „sramnom“.

– Skoro četvrtina stanovništva ne može sebi da priušti ni nedelju dana odmora – rekla je, do skoro poslanica Levica, a sada lider sopstvene partije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор