Koje profesije u Nemačkoj obezbeđuju najveću penziju?

Iznos penzije u Nemačkoj je individualan i zavisi od različitih faktora poput starosne granice, godina uplate doprinosa, prosečnih primanja tokom radnog veka i težine posla. Ipak, postoje i određene profesije koje same po sebi garantuju visoke penzije.

I u Nemačkoj važi opšte pravilo da što se duže radi, to su veći prosečni prihodi tokom radnog veka, a samim tim i iznos penzije. Međutim, više platnih bodova, odnosno i više novca u penziji, može se dobiti i za podizanje dece i posebno naporan rad. Međutim, pored izbora profesije, treba imati u vidu i da je nemačkim zakonodavstvom propisano da radnik uplaćuje doprinose punih 45 godina pre nego stekne pravo na odlazak u penziju.

Na prvom mestu liste zanimanja i poslova koji obezbeđuju najviše penzije nalaze se državni službenici, a slede ih lekari, advokati, piloti i menadžeri. Državni službenici generalno imaju najveća prava na penziju u Nemačkoj, s obzirom na to da tokom celog svog radnog veka uplaćuju državne penzije koje u toj zemlji predstavljaju samostalan sistem socijalnog osiguranja.

Ovoj grupi zanimanja visoku penziju garantuju njihove visoke plate, kao i činjenica da su često na svom radnom mestu sve do starosne dobi za penziju. Pored toga, zaposleni sa visokim prihodima su sposobniji od onih sa niskim primanjima da prave privatne penzijske planove, prenosi Fenix magazin.

Na visinu penzije utiče i težina posla, jer radnici čiji se rad smatra posebno teškim dobijaju više platnih poena, pa mogu ranije da se penzionišu, ili im se na penziju dodaje određeni procenat prosečnog prihoda. Da bi neki posao bio prepoznat kao težak, mora da ispuni određene kriterijume, među kojima su i fizički i psihički stres. U takvu grupu radnika spadaju građavinci, keramičari, zaposleni u metaloprerađivačkoj industriji, putari i rudari.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор