BDP Srbije veći za 3,8%, industrijska proizvodnja za 6,9%

U četvrtom kvartalu 2023. realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je iznosio 3,8 procenata međugodišnje, dok je u celoj prošloj godini iznosio 2,5 posto, što je bilo u skladu sa procenom, saopštila je srpska centralna banka pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Industrijska proizvodnja je u januaru ove godine porasla za 6,9 posto međugodišnje, pri čemu je rastu najviše doprineo rast u sektorima prerađivačke industrije od 6,7 posto i energetike od 11,7 posto u odnosu na isti mesec godinu ranije, prenosi agencija Tanjug.

Prema navodima Narodne banke Srbije, manji međugodišnji pad aktivnosti je zabeležen u rudarstvu (- 1,1%), dok je u prerađivačkoj industriji rast proizvodnje ostvaren u 16 od 24 oblasti.
Najveći doprinos rastu dali su proizvodnja hrane, računara i elektronskih proizvoda, kao i ostalih saobraćajnih sredstava i metalnih proizvoda, a smanjenje je zabeleženo u proizvodnji mašina i opreme, i derivata nafte.

Što se tiče prometa u trgovini na malo, u januaru je bio realno veći za 4,1 posto u odnosu na januar 2023. godine, a dobri rezultati su zabeleženi i u turizmu, budući da je broj dolazaka turista u prvom mesecu 2024. porastao međugodišnje za 8,3 posto, a noćenja za 3,9 posto.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u četvrtom kvartalu prošle godine ostala na nivou od 9,1 posto, što je niže međugodišnje za 0,3 procenta. Stopa zaposlenosti je istovremeno iznosila 50,5 posto, što je za 1,3 posto više u odnosu na četvrto tromesečje 2022. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор