GIZ podržava zapošljavanje na lokalu sa 550.000 eura

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su finansijski sporazum čiji je cilj jačanje uloge jedinica lokalne samouprave u oblasti politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva.

Za prvu fazu projekta GIZ je obezbedio 550.000 eura bespovratnih sredstava za sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja. Prema rečima ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić, podsticanjem razvoja i unapređenja lokalne politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva doprinosi se ostvarivanju ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja.

– Jačanje lokalne politike zapošljavanja jedna je od mera predviđenih Strategijom zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine. Zahvljujemo se GIZ-u na finansijskoj podršci i saradnji kroz koju će posebno biti podržana inovativna rešenja koja će doprineti unapređenju položaja na tržištu rada pripadnika teže zapošljivih nezaposlenih lica i društveno osetljivih grupa – rekla je ministarka, a prenosi FoNet.

Ona je ukazala da, kao društveno osetljive grupe, Zakon o socijalnom preduzetništvu naročito prepoznaje osobe koje se nalaze u sistemu socijalne zaštite, teže zapošljiva nezaposlena lica i lica iz posebno osetljivih kategorija, poput pripadnika drugih osetljivih društvenih grupa kojima je potrebna dodatna sistemska podrška i integracija na tržištu rada.

Kako je istakla vođa Programa „Migracije za razvoj“ Marija Bogdanović, višegodišnja saradnja GIZ-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja primer je kvalitetnog partnerskog odnosa i otvorenog dijaloga, kroz koji je realizovan niz zajedničkih aktivnosti za ekonomsko osnaživanje i poboljšanje kvaliteta života onih društvenih grupa koje se suočavaju sa više faktora otežane zapošljivosti. Ona je poručila da će podrška jedinicama lokalne samouprave doprineti osnaživanju ovih kategorija i unapređenju ukupne situacije na lokalnom tržištu rada.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u narednom periodu objaviti Javni poziv namenjen jedinicama lokalnih samouprava za dodelu sredstava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор