Nemci gube interesovanje za rad

U Nemačkoj je sve više ljudi koji nisu raspoloženi za rad, već na posao idu samo zato što moraju, pokazali su rezultati godišnje studije instituta JuGav (YouGov), a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI.

Anketa je sprovedena u junu i julu na uzorku od 3.890 zaposlenih, starijih od 15 godina. Čak 56 posto njih je reklo kako je spremno da odmah napusti posao, ali ne može jer su zbog finansijskih razloga prinuđeni da rade. Takođe, gotovo polovina njih, ili 48 posto, želela bi da pređe na skraćeno radno vreme u dogovoru sa poslodavcem, prenosi agencija DPA.

Inače, pre pandemije, 2019. godine, svega 41 posto ispitanika je izjavilo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca, dok je više od tri četvrtine njih reklo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedelje u svojoj kompaniji, ali uz odgovarajuću platu.

Rezultati istraživanja su pokazali da se posvećenost poslu smanjuje, posebno među mladim radnicima, budući da je 58 posto ispitanika mlađih od 25 godina izjavilo da ne može da zamisli život bez posla, dok je pre dve godine to izjavilo 69 posto njih.

Osiguranje HDI i Savezna agencija za zapošljavanje ovakve rezultate vide kao znak brzih promena na tržištu rada. To je potvrdio i šef direkcije agencije za zapošljavanje za Severnu Rajnu-Vestfaliju Torsten Vitake, rekavši kako ne čudi što se zahtevi kompanija i očekivanja zaposlenih u pogledu njihovih radnih mesta i svakodnevnog života brzo menjaju.

– Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Nemačkoj žele više slobode na radnom mestu – dodao je direktor osiguranja HDI Kristofer Loman.

Sve ovo pokazuje da su očekivanja zaposlenih u suprotnosti sa zahtevima tržišta rada. Prema opodacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom tromesečju ove godine u Nemačkoj je bilo registrovano 1,9 miliona slobodnih radnih mesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

Naime, kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za negu starih u Nemačkoj je već duže vreme napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji, gde je takođe ostalo puno nepopunjenih slobodnih radnih mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор