Javni dug Srbije od 31,5 mlrd. € čini 53% BDP-a

Prema rečima srpskog ministra finansija Siniše Malog, javni dug naše zemlje u ovom trenutku iznosi 31,5 milijardi eura, što čini 53% BDP-a.

Gostujući na TV Pink, Mali je uporedio nivo javnog duga Srbije sa nivoima javnih dugova nekih zemalja Evropske unije, rekavši da francuski javni dug iznosi 2.901 milijardi eura, italijanski 2.755 milijardi, a nemački 2.482 milijarde.

– Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatstvo, a pokazatelj tog bogatstva je Bruto domaći proizvod (BDP), a BDP Srbije će preći 60 milijardi eura. Udeo javnog duga u BDP-u nam je 53%, što je ispod nivoa iz Mastrihta od 60% – objasnio je ministar finansija.

On je dodao i da Evropska unija u proseku ima 88% udela javnog duga u BDP-u, kao i da sve to pokazuje da „stojimo mnogo bolje nego većina zemalja“. Kako je poručio, Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

– Kada se ceo naš dug uzme u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4%, rekao je Mali i najavio da su, što se tiče energenata, stigle još neke dobre vesti o dodatnim pristiglim količinama gasa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор