Folksvagenu dobavljači ne isporučuju delove

made-in-germany-rs-volkswagen02

U nekoliko fabrika u Nemačkoj proizvodnja kompanije Folksvagen (VW) ozbiljno je ugrožena zbog nedostatka delova, što je novi udarac za VW koji se još uvek oporavlja od skandala i kazni zbog lažiranja količina izduvnih gasova, ocenjuje agencija „Frans pres“.

Agencija „Rojters“ prenosi da VW saopštava kako je proizvodnja u njegovoj najvećoj fabrici u Volfsburgu trenutno smanjena, jer dobavljač delova ne želi da ispoštuje dogovorene obaveze. Britanska novinska agencija podseća da se u toj fabrici proizvode najprodavaniji modeli poput „golf hečbeka“, „SUV tiguana“ i „turana MPV“, a da je na svom vhuncu proizvodila čak 3.800 automobila dnevno.

Nemački automobilski gigant nije želeo da precizira kakve su posledice prekida isporuke delova na proizvodnju i zaposlene kojih je u fabrici u Volfsburgu oko 60.000 ljudi. Zalihe materijala u ključnoj fabrici potrajaće još samo ove nedelje, tako da se nastavak proizvodnje u narednoj nedelji ne može garantovati, prenosi nemački list „Bild“.

Proizvodnja u Kaselu, gde oko 16.000 radnika proizvodi menjače, auto-delove i električne motore, takođe je pogođena nestašicom delova za menjače, izjavio je portparol kompanije, dodajući da VW razmatra uvođenje fleksibilnog radnog vremena i u tom postrojenju. Slične probleme ima fabrika u Emdenu, gde je sestra-kompanija VW-ovog dobavljača početkom meseca obustavila isporuku presvlaka za sedišta.

Folksvagen je u ponedeljak saopštio da će od 18. do 24. avgusta skratiti radno vreme za oko trećinu zaposlenih od 9.000 radnika u Emdenu, a radno vreme u Volfsburgu bi takođe moglo biti smanjeno sledeće nedelje, piše „Bild“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор