Folksvagen u ozbiljnoj krizi

Od polovine 2021, kada su vredele 240 eura, akcije nemačkog automobilskog koncerna Volkswagen neprestano su u padu i sada njihova vrednost iznosi svega 113 eura. Samo u poslednjih godinu dana vrednost akcija je pala za više od 20 posto, javlja agencija DPA.

Prema mišljenju analitičara, investitori sve manje veruju da će nemački proizvođač motornih vozila, ovakav kakav jeste, uspeti da povrati konkurentnost u narednim godinama, budući da mu opada udeo na ključnom tržištu u Kini, ali i u Severnoj Americi, usled prevelikih troškova.

Pored toga, kompanija je u problemu i zbog izrazite sporosti u razvoju električnih automobila, zbog čega je na samom začelju u odnosu na druge evropske proizvođače, prenosi Capital.

Za glavnog menadžera kompanije Mihala Semotana, glavni uzrok pada vrednosti akcija jeste pad učešća na kineskom tržištu, gde VW sada prodaje 40 posto svoje produkcije, uz sve jaču konkurenciju od strane domaćih kompanija.

Na primer, najveći kineski proizvođač automobila BYD je u prvoj polovini ove godine uspeo da se nađe među 10 najvećih svetskih proizvođača, s obzirom na to da je, sa prodajom milion i 250.000 vozila u Kini, prestigao čak i Mercedes Benz.

Sve je izvesnije da Folksvagen na svom ključnom tržištu elektromobila teško može da se izbori sa nižim cenama kineskih proizvođača, zbog čega sklapa partnerstva sa tamošnjim firmama, pre svega sa proizvođačima jeftinijih vozila koja su najviše tražena, ali donose manji profit.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор