Ekstremni levičari izveli sabotažu u nemačkoj fabrici „Tesla“

Krajnja levičarska „Vulkanska grupa“, objavila je pismo na sajtu nemačkog levičarskog portala “Kontrapolis“ u kom preuzima odgovornost za podmetanje požara i sabotažu u fabrici automobila američke automobilske kompanije „Tesla“, nedaleko od Berlina.

„Sabotirali smo Teslu. Tesla troši zemlju, resurse, ljude i radnike, a zauzvrat ispljune 6.000 SUV aoutomobila ubica i čudovišnih kamiona svake nedelje“, poručuju levičari u pismu i dodaju da je akcija izvedena kao poklon povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Portparol „Tesle“ je u utorak ujutro izjavio za medije da je u fabrici došlo do nestanka struje, verovatno zbog podmetanja požara, što je rezultiralo obustavom proizvodnje i slanjem zaposlenih kućama. On nije mogao da precizira kada bi proizvodnja mogla da se nastavi.

Iz regionalne vlade su saopštili da je u pitanju „paljenje“ koje je povezano sa dalekovodom u blizini fabrike, zbog čega su hiljade ljudi dovedene u opasnost. Oni su ovaj akt okarakterisali kao „čin sabotaže“, prenosi agencija Hina.

Inače, ova „gigafabrika“, jedina Teslina fabrika u Europi, od 2022. godine proizvodi SUV Model Y i zapošljava oko 11.500 ljudi. Nalazi se u šumovitom području južno od Berlina, a kritikovana je zbog najavljenog proširenje na još 170 hektara.

Tokom savetodavnog glasanja, koje je Opština organizovala krajem februara, žitelji su izrazili protivljenje i zabrinutost zbog najava, posebno u vezi sa značajnom potrošnjom vode u Teslinoj „gigafabrici“. Nemački aktivisti za zaštitu životne sredine prošlog četvrtka su okupirali okolnu šumu, gradeći kućice na drveću, kako bi sprečili moguće radove i suprotstavili se proširenju fabrike.

U fabrici se trenutno proizvodi više od 250.000 električnih automobila godišnje, s dugoročnim ciljem od 500.000 primeraka. Iako konačna odluka još nije doneta, proširenjem ove fabrike kompanija namerava da udvostruči njene kapacitete.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор