„Čista Srbija“ će obezbediti kanalizaciju za 2,5 miliona žitelja

Realizacijom projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno ukupno 165 postrojenja za preradu otpadnih voda, čime će više od dva miliona građana dobiti kanalizaciju.

To je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, obišao radove na rekonstrukciji kanalizacione mreže u novosadskom naselju Liman 2, prenosi b92,

– U Novom Sadu ćemo u prvoj i drugoj fazi uraditi 97,8 kilometara kanalizacije. Ukupna vrednost je 55 miliona eura, a u okviru prve dve faze radimo i manje postrojenje za preradu otpadnih voda na Čeneju za 3.250 stanovnika. U okviru treće faze u Novom Sadu, u Petrovaradinu će biti urađeno i centralno novosadsko postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno oko 120 miliona eura, koje je projektovano za pola miliona stanovnika – rekao je srpski ministar i dodao da će Novi Sad dobiti 180 miliona eura, ili pet posto sredstava iz ovog projekta.

On je podsetio da se u Novom Sadu grade dva mosta, Fruškogorski koridor koji spaja taj grad sa Sremom i novi auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, kao veza sa Banatom što, kako je rekao, jasno pokazuje da se nikada nije više ukagalo.

Gradonačelnik Đurić je istakao važnost ovog projekta za grad, rekavši da će u drugoj fazi projekta biti izgrađen 31 kilometar kanalizacione mreže.

– Deo naselja Klisa, Gornje livade, dobiće nove mreže koje nisu imali. Radićemo i zamenu kolektora kanalizacione mreže, cevi koje su stare 40 godina. Ono što je važno, gde je crpna stanica na Keju, radiće se retenzija za prijem atmosferske vode kako bismo smanjili pritisak kada imamo velike kiše – naveo je Đurić.

Drugom fazom projekta „Čista Srbija“ obuhvaćeno je devet opština, od kojih je pet u Vojvodini.

Projekat izgradnje kanalizacione infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор