Nemačka podržava ekološke projekte u Srbiji sa 400 mil. €

Obim investicija u izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture koje Srbija sprovodi sa nemačkom razvojnom bankom KfW blizu je 400 miliona eura, naveo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon sastanka u Kruševcu i obilaska novog postrojenja za preradu otpadnih voda u tom gradu.

– Apsolutno smo opredeljeni za održivo korišćenje prirodnih resursa, zaštitu biodiverziteta i životne sredine u skladu sa ciljevima „Zelene Agende za Zapadni Balkan“, a sve to ne bismo uspeli da nemamo jaku podršku Nemačke u implementaciji ekoloških projekata izjavio je Momirović.

On se u Gradskoj kući u Kručevcu sastao sa izvršnom direktorkom nemačke razvojne banke Kristijanom Lajbah, gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović i direktorima kruševačkih javno-komunalnih preduzeća. Nakon obilaska novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Momirović je istakao da se radi o do sada najuspešnijem primeru takvog postrojenja u našoj zemlji, koje je izgrađeno po standardima Evropske unije.

– Sa partnerima iz Nemačke uložiti blizu 250 miliona evra za prioritetne investicije u ekologiju u zdraviju životnu sredinu za sve građane Srbije. Vrlo brzo će biti pokrenuta izgradnja još šest postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnja centralnih deponija od kojih će jedna biti u Kruševcu. Za godinu i po dana imaćemo perfektnu ekološku sliku u Kruševcu – poručio je Momirović i dodao da su u velikom broju lokalnih samouprava u toku investicije u oblasti vodosnabdevanja, regulisanja otpadnih voda i komunalnog otpada.

Inače, u Kruševcu je izgrađeno centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže, čija je vrednost nešto veća od 26 miliona eura. Pored najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda, postrojenje u Kruševcu ima i liniju za solarno sušenje mulja, koja umesto konvencionalnih oblika energije koristi obnovljivu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор