Cena zlata i do 4.000 dinara po gramu

made-in-germany-rs-gold

U poslednja dva meseca cena zlata u Srbiji je skočila, a kako kažu zlatari, sve više građana prodaje stari nakit da bi platili račune, lekove, pa čak i sahrane.

Umesto 1.900 dinara koliko je koštao pre Nove godine, gram 14-karatnog zlata sada košta 2.300 dinara, dok se za gram 24-karatnog zlata može dobiti i 4.000 dinara.

– Cena zlata raste zbog ratova u Ukrajini, Siriji, Iraku, zbog vojnih intervencija i učestalih terorističkih napada. Pošto je rizik veći, plemeniti metali poskupljuju – objašnjava Nikola Bulajić iz firme „FX lider“, piše „Blic“.

Nakon ove promene u ceni, u narednom periodu se ne očekuje neki ozbiljniji dalji rast vrednosti zlata, ali se ne očekuje ni pad. Otkupom zlata u Srbiji zvanično sme da se bavi oko 900 firmi koje moraju da se bave i proizvodnjom zlatnih predmeta. Međutim, zlato se otkupljuje i u frizerskim i kozmetičkim salonima ili menjačnicama.

– U Srbiji je mnogo ljudi bez posla, prezaduženih, a komunalna preduzeća sve su manje tolerantna na dugove. Zato građani rasprodaju sve vredno. Za prosečan prsten od tri grama, može da se dobije i više od 10.000 dinara – kaže zlatar Miodrag Petrić.

S obzirom da se radi o unosnom poslu, mnogi otkupljivači su nabavili opremu za izradu nakita od zlata koju u stvari ne koriste, ali koja im omogućava da nastave da se bave otkupom ovog plemenitog metala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор