Bundesbanka osnovala Nacionalni forum za gotovinu

Povodom sve raširenije upotrebe platnih kartica, nemačka centralna banka (Bundesbank) je inicirala osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu, koji će tražiti rešenja za aktuelne probleme u upravljanju gotovinom i očuvanje plaćanja gotovinskim novcem.

Nacionalni forum će okupiti predstavnike centralne i komercijalnih banaka, kompanija koje upravljanju bankomatima, udruženja potrošača i trgovaca, kao i stručnjake iz informatičkog sektora, navodi Bundesbanka, a prenosi Poslovni dnevnik.

Građani u Nemačkoj sve teže dolaze do gotovinskog novca, budući da poslovne banke smanjuju broj bankomata i svojih poslovnica, a neki trgovci i restorani odbijaju da prime gotovinu. Prema rečima Ramone Pop iz Udruženja nemačkih potrošačkih organizacija (Vzbv), potrošači i u budućnosti moraju imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja.

Inače, Nemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja, a tamošnji trgovci su manje skloni prihvatanju kartičnog plaćanja nego u drugim evropskim zemljama, posebno u Skandinaviji. U internet anketi 1.000 ispitanika, sprovedenoj sredinom novembra u ime grupa za zaštitu potrošača, 26 posto je odgovorilo da je u poslednje tri godine bilo primorano da duže putuje do mesta za podizanje gotovine, 23 posto se požalilo na veće troškove podizanja gotovine, dok je 27 posto ispitanika navelo da barem jednom u poslednjih šest meseci nije moglo da plati račun gotovinom.

Kako je objasnio član uprave Bundesbanke Burkhard Balc, koji će u forumu obavljati dužnost predsedavajućeg, cilj aktivnosti tog tela je da se u promenjivom platnom okruženju gotovina zadrži kao efikasno sredstvo plaćanja u širokoj primeni. On je poručio da se preko novoosnovanog foruma može dati snažna podrška korišćenju gotovini i pomoći građanima da u budućnosti mogu i dalje jednostavno i sigurno da plaćaju novčanicama i kovanicama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор