Nemačka banka zatvara poslovnice zbog slabe tražnje za kešom

Zbog sve manje potrebe građana za gotovim novcem, poznata nemačka banka Rajfajzen Hohtaunus najavljuje da će zatvoriti sve svoje poslovnice širom zemlje, navodeći da su poslovnice tokom prošle godine imale prosečno svega dva klijenta po satu.

Međutim, odluka banke iz Bad Homburga, osnovane još davne 1870. godine, da zatvori sve svoje poslovnice u Nemačkoj, neće uticati na ponudu gotovine, jer će kroz saradnju sa velikim trgovačkim lancima izaći u susret svojim klijentima koji će i dalje moći da podižu gotovi novac, mada više ne u tipičnom bankarskom okruženju.

Ipak, ovako drastičan potez postavlja još veće pitanje da li će i druge banke slediti ovakav primer? Jedno je sigurno, zatvaranje svih poslovnica doneće banci ogromno finansijsko olakšanje. Istraživanje koje je sproveo Mekinzi & Kompani pokazuje da snabdevanje poslovnica gotovinom košta banke oko dve milijarde eura godišnje, uključujući i troškove za oko 55.000 bankomata širom zemlje.

Takođe, ovakav potez odražava realnu promenu navika potrošača. Pametni telefoni i drugi digitalni načini plaćanja postaju sve popularniji, pa je potražnja za gotovinom u konstantnom padu, posebno među mlađim klijentima.

Kao prva na tržištu, Rajfajzen Hohtaunus banka bi mogla da preuzme na sebe važnu ulogu, budući da podstiče druge banke na zatvaranje tradicionalnih poslovnica u korist funkcionalnijih digitalnih rešenja, prenosi Fenix magazin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор