Bregzit donosi Frankfurtu 30 banaka i 3.500 radnih mesta

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, koji se dogodio sinoć u 23:00 časa po londonskom vremenu, ili u ponoć po briselskom, doneo je priličan dobitak frankfurtskom Bankenplacu, finansijskom centru Nemačke.

Naime, prema najnovijem istraživanju nemačke Landesbanke Hesen-Turingen (Helaba), više od 30 inostranih banaka je odlučilo da preseli svoja sedišta u Nemačku, jer ni jedan drugi evropski bankarski centar ne može da održi korak sa Frankfurtom, prenosi agencija Rojters.

Zbog izlaska Britanije iz Evropske unije, nakon gotovo pola veka članstva i tri i po godine političke i ekonomske neizvesnosti, finansijske kompanije koje su do sada poslovale iz Londona moraju da premeste svoje centrale u kontinentalni deo Evrope kako bi nastavile da pružaju usluge na jedinstvenom EU tržištu.

– Do kraja 2021. godine u Frankfurtu će verovatno biti otvoreno oko 3.500 novih radnih mesta, što je više nego što je pocenjeno da će biti ukinuto radnih mesta nakon restrukturiranja nemačkog bankarskog sektora. Imajući u vidu da je prvobitno predviđen datum izlaska Britanije bio mart prošle godine, verovatno je već došlo do znatnog povećanja broja zaposlenih, koje će se nastaviti u srednjoročnom periodu, a posebno tokom perioda tranzicije – objašnjava analiticarka Helabe, Ulrike Bišof.

Britanska novinska agencija piše da je u Londonu, paralelno sa selidbom finansijskih kompanija, došlo i do otvaranja novih predstavništava nekih firmi, ali i pored toga ipak procenjuje da će u suštini engleska prestonica verovatno izgubiti više poslova nego što će privući novih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор