Nemačka poziva građane da odlože putovanja u Kinu

U apelu upućenom javnosti, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svoje građane da odlože putovanja u Kinu, a naročito u provinciju Hubei, gde je epicentar epidemije izazvane novim koronavirusom.

Nemački zvaničnici su takođe najavili i da će uputi vojni avion u Kinu, koji bi iz grada Vuhana danas trebalo da evakuiše desetine nemačkih državljana. Oni bi bili prebačeni u Frankfurt, gde bi u karantinu proveli narednih 14 dana. Inače, u Nemačkoj je do sada potvrđeno pet slučajeva inficiranosti ovim virusom, podseća agencija Asošiejted pres.

I američki Stejt department i japanska vlada takođe su juče upozorili svoje građane da ne putuju u Kinu, u kojoj je do sada 213 ljudi preminulo od posledica novog koronavirusa, a zbog čijeg širenja je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) juče proglasila vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou.

U saopštenju SZO je navedeno da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja „vanredni događaj”, što bi značilo da je prisutan rizik po druge zemlje i da je potreban koordinisan međunarodni odgovor na epidemiju. Stručnjaci pritom napominju da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine, jer ukazuju na povećan rizik od širenja zaraze.

Proglašenje vanredne situacije na svetskom nivou preporuka je za sve zemlje, a usmereno je na mere koje je potrebno preduzeti kako bi se sprečilo ili smanjilo širenje ovog opasnog virusa preko granica Kine, uz izbegavanje svakog nepotrebnog angažmana kada su u pitanju trgovina i putovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор