Beogradske menjačnice zarađuju od migranata

made-in-germany-rs-menjacnica

Beogradske menjačnice odlično posluju zahvaljujući velikom broju migranata koji ih svakodnevno posećuju kako bi menjali eure i dinare, uglavnomm sitne, ali i krupne sume.

Pored trgovaca, frizera i vlasnika hostela, od dolaska migranata sa Bliskog istoka koristi najviše imaju menjačnice u centru Beograda. Ipak, u zavisnosti od mesta gde se menjačnica nalazi, zavise i iskustva radnika u njima, pišu „Večernje novosti“.

– Nema pravila, menjaju i eure u dinare i dinare u eure. Najčešće razmenjuju eure od 10 i 20 apoena u dinare, da bi ovde mogli da kupe šta im treba. Kada se pak spremaju da napuste Srbiju, kupuju velike količine eura – priča radnica menjačnice u Kameničkoj ulici kod Ekonomskog fakulteta.

U prilog mišljenju da su se izbeglice iz Sirije, Avganistana, Pakistana, ali i iz severne Afrike, sve više odomaćile kod nas, govori i podatak da oni u Srbiji sada troše više novca nego na početku izbegličke krize.

– Do pre mesec-dva najčešće smo im menjali dinare u eure, a sada se situacija okrenula. U prvo vreme kada su menjali eure, to su bile novčanice u malim apoenima, a sada su to i one od 50 i 100 eura – objašnjava radnica menjačnice u blizini Knez Mihailove ulice.

Po navodima zaposlenih u menjačnicama, svega su se nagledali tokom proteklih meseci. Dok neki novac nose u džepovima ili u novčanicima, ima i onih koji svežnjeve novčanica urolaju, zaviju selotejp-trakom, pa ih tako nanizane i spojene zakače za pojas. Oni malo bogatiji, koji odsedaju po hotelima i hostelima, koriste usluge „Vestern union“ banke.

– Njima novac stiže iz otadžbine i to u dolarima. Onda im oni u „Pošti“ prebačenu svotu daju u dinarima, a izbeglice zatim taj novac menjaju kod mene u eure. Retko kad menjaju evropsku valutu u našu – objašnjava radnik jedne od menjačnica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор