Bavarska pekara udvostručila plate šegrtima

Budući da je sve teže pronalazila kvalifikovane radnike, jedna pekarska firma u bavarskom gradu Bambergu bila je prinuđena da šegrtima udvostruči plate, koje su za pripravnike na prvoj godini dualnog školovanja povećane sa 675 na 1.350 eura, za one na drugoj godini sa 755 na 1.510, a za one na trećoj godini sa 885 na čak 1.770 eura.

Problem nedostatka radnika u nemačkoj pekarskoj industriji izražen je već neko vreme, međutim situacija se vremenom dodatno pogoršavala. Vlasnik ove firme iz Bamberga smatra da je nedostatak mladih na školiovanju direktno uticao na nedostatak stručnih radnika u njegovim pekarama, što je dovelo do ozbiljnih problema. Stoga se odlučio za kratkoročno rešenje dupliranja plate za pripravnike.

Na Fejsbuk stranici ove pekare je istaknuta poruka: „Udvostručujemo cenu obuke“ za pekare, poslastičare i prodavce. Iako vlasnik ne zna da li će mu povećanje plata pomoći, šegrti u njegove četiri pekare iskreno mogu da se raduju veoma visokim platama za taj nivo kvalifikacija, koje su znatno iznad proseka.

Naime, on smatra da radno vreme u njegovim pekarama predstavlja posebno veliki minus, budući da se radi o intervalu između 2.30 ujutru i 11 časova pre podne. S druge strane posmatrano, završetak posla ujutru znači i veliki deo dana slobodnog za odmor i druge poslove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор