Američki nobelovac vidi Nemačku kao problem EU

made-in-germany-rs-ezb

ozef Štiglic, profesor na Kolumbija univerzitetu u SAD izjavio je u intervjuu za „CNBC“ da ništa nije razjedinilo Evropu kao euro, iako je to bio eksperiment koji je trebalo dodatno da poveže evropske države.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, smatra da bi zamlje eurozone trebalo da ostanu zajedno, ali ukoliko se zona i raspadne, za ostatak Evrope bilo bi bolje da je napusti Nemačka nego Grčka.

– Nemačka je pravi problem EU. Većina ekonomista se slaže da bi najbolje rešenje za Evropu bilo da je napusti Nemačka, ako eurozona već mora da se raspadne. U tom slučaju marka bi ojačala, a nemačka privreda bi oslabila, pa bi možda Nemci tada shvatili koliko im je potrebna eurozona, zbog čega bi bili skloniji da pomognu slabijim ekonomijama – objašnjava Štiglic, a prenosi agencija „Srna“.

Komentarišući političku situaciju u Grčkoj i pobedu Aleksisa Ciprasa i njegove Sirize na nedavnim izborima, Štiglic smatra da je Evropa zrela za promene i podsetio da Grčka nije jedina članica eurozone koja ima velikih privrednih problema.

– Politika koju je Evropa nametnula Grčkoj jednostavno ne funkcioniše. Isto važi i za Španiju i druge zemlje. Grčka je napravila nekoliko grešaka, ali Evropa je napravila još veće greške. Lekovi koje su im davali bili su otrovni i doveli su do većih dugova i slabije privrede. Ako Grčka izađe iz eurozone, mislim da će joj biti bolje nego sad. Trebaće da prođe period prilagođavanja, ali privreda će im rasti. Kada to vide Španija i Portugalija i one će shvatiti da postoji alternativa – zaključuje Štiglic.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор