Ambasada Nemačke upozorava na “egzodus” sa Kosova

made-in-germany-rs-imigranti

Ambasada Nemačke u Prištini upozorava na “lavinu azilanata sa Kosova“, navodeći da tamošnje diplomate zahtevaju hitnu akciju nemačkih vlasti povodom ovog problema, jer su uvereni da se Kosovo nalazi pred masovnim egzodusom koji se brzim merama, pre svega Berlina, može zaustaviti, piše nemački “Bild am Zontag” (BamS).

Ovaj list navodi da o kriznoj situaciji svedoči „i poziv u pomoć nemačke ambasade u Prištini od 3. februara, upućen Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu, gde se kaže da iseljavanje Kosovara dramatično raste”. „BamS“ dalje izveštava da hiljade ljudi napušta Kosovo, a da najveći broj njih ilegalno kreće u pravcu Nemačke, gde ih, prema mišljenju nemačkih diplomata, ”mami” dugotrajan administrativni postupak do proterivanja nazad na Kosovo.

Kosovska predsednica Atifeta Jahjaga se ”u jednom dramatičnom apelu” obratila svojim zemljacima da ne napuštaju zemlju, piše nemački list, navodeći da dnevno samo iz Prištine „500 građana autobusima kreće ka Srbiji“. U noći 30. januara je ”samo na graničnom prelazu Merdare 18 autobusa prešlo granicu”. Cena putnih karata porasla je sa 15 na oko 100 eura, a putnicima su na raspolaganju i taksi prevoznici.

Procene nemačkih diplomata govore da ukoliko bi se ovaj trend odlaska nastavio, mesečno bi Kosovo napustilo između 25.000 i 30.000 ljudi, a u toku jedne godine čak 300.000 ljudi, što je šestina ukupnog stanovništva. Stoga nemačke diplomate zahtevaju da se odbijeni podnosioci zahteva za azil u Nemačkoj hitno i bez ikakvog odugovlačenja deportuju nazad.

Nemačke diplomate sa Kosova takođe traže od centrale u Berlinu da se postupak povratka u zemlju skrati, a zahtevi azilanata sa Kosova hitno razmotre, ukazujući da su prošle godine odlazili ”pre svega pripadnici Roma i Aškalija”, a da sada kreće i ”srednja klasa”, prenosi „BamS“.

Građani Kosova prošle godine su podneli 8.923 zahteva za azil u ovoj zemlji, što je za 101 posto više nego u 2013. godini, pokazuju poslednji podaci Saveznog zavoda za migracije i izbeglice, prema kojima je od 10 glavnih zemalja odakle stižu azilanti, pet balkanskih: Srbija, Kosovo, Makedonija, Bosna i Albanija. Od ukupno 202.834 zahteva za azil, koliko je u Nemačkoj bilo podneto u prošloj godini, iz zemalja Balkana stiglo ih je oko 30 posto.

Albanija predstavlja drastičan primer kada se radi o povećanju broja zahteva njenih građana za azil u Nemačkoj, odakle je prošle godine stiglo ukupno 8.113 zahteva, što je znatno više nego u 2013. godini, kada je bilo podneto 1.295 zahteva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор