Afrička svinjska kuga desetkovala stočni fond u Srbiji

Zbog afričke svinjske kuge u Srbiji je samo do 7. septembra uginulo oko 3.900 svinja, a prinudno je eutanazirano čak 42.000, od čega više hiljada krmača. Budući da je ova bolest desetkovala svinjski fond u našoj zemlji, kilogram žive vage presetine pred praznike je skočio na 500 do 750 dinara i više, prenosi agencija Beta.

Vlasnik farme svinja iz Laćarka kod Sremske Mitrovice Bora Šuljmanac kaže da vlasnici prasića mogu da utvrde cenu koju god hoće, jer ih nema dovoljno na tržištu, pošto su mnoge krmače morale da budu pobijene.

– Kupci pred praznike hoće da imaju prasetinu na stolu i platiće je i 1.000 dinara po kilogramu žive vage, ako toliko traži prodavac. Svinjarstvo je uništeno niskim cenama u poslednjih nekoliko godina, a na to je došla i svinjska kuga, pa ne čudi što je cena prasetine eksplodirala. Realna cena prasetine bi bila 550 dinara po kilogramu žive vage, koliko košta na farmama, ali vlasnici manjih farmi koriste priliku jer prasadi nema i podižu cenu svaki dan po 100 dinara – objašnjava Šuljmanac.

On je najavio da se za dva do tri meseca može očekivati da skoči i cena tovljenika, s obzirom na to da se zbog afričke kuge teško obnavlja proizvodnja. Prema njegovim rečima, domaći prasići za tov su, ako se nađu po 550 dinara po kilogramu, skuplji od uvoznih, a dozvole za uvoz se zbog afričke kuge još uvek ne izdaju, pa i on sam čeka na uvoz iz Danske.

– Za uzgoj prasadi do tovljenika potrebno je četiri do pet meseci, pa je pitanje kako će se Srbija u međuvremenu snabdevati svinjskim mesom. Na mojoj farmi nije bilo afričke kuge, ovih dana sam prodao 2.000 tovljenika, ali ne mogu da zanovim proizvodnju. Velika je potražnja za prasićima jer ih mesari kupuju, kolju i stavljaju u zamrzivače u očekivanju dobre cene i velike zarade za novogodišnje i božićne praznike. Cena tovljenika je trenutno od 280 do 290 dinara po kilogramu žive vage a, zavisno od troškova, zarada po komadu je oko 5.000 dinara. Sada pokrivamo minuse iz prethodnih godina kada je kilogram žive vage tovljenika koštao 120 do 130 dinara, zbog čega je od pet uzgajivača tovljenika „preživeo“ jedan – navodi Šuljmanac.

Sagovornik Bete je istakao da treba očekivati ozbiljne probleme u svinjarstvu, zbog čega poručuje da bi država subvencijama trebalo da stimuliše mlade farmere da se bave uzgojem. Za sebe kaže da je najmlađi uzajivač u Laćarku, iako ima 42 godine, kao i da je to mesto decenijama bilo poznato baš po uzgoju svinja.

Drugi uzgajivač svinja iz sela Lučica kod Požarevca, Dragan Naumović, kaže da je afrička kuga u Braničevskom okrugu uništila 80% svinjskog fonda, te da je cena prasadi skočila na oko 600 dinara po kilogramu žive vage. Skočila je, kako je rekao, i cena tovljenika, koji sada koštaju 300 dinara po kilogramu žive vage, pa ko ih ima sada može dobro da zaradi, oko 20 posto na cenu.

– Veliki je problem predstavlja državna zabrana obnavljanja farmi zbog afričke kuge. U mom kraju je pre mesec dana bila skinuta zabrana obnavljanja farmi, ali je opet uvedena. Da bi se obnovila proizvodnja potrebno je da prođe 60 dana od poslednjeg slučaja zaraze afričkom kugom na određenom području – objašnjava Naumović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор