Svinjska kuga podiže cenu mesa u Srbiji

Zbog afričke svinjske kuge, u Srbiji je do sada uništeno oko 1,5% svinja. Uvoz živih svinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasla za 45%, dok je svinjetina u evropskim prodavnicama već skuplja za 30 do 40%, prenosi RTS.

– Svinjetina će poskupeti i kod nas, a taj rast će pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa, jer će se one koristiti kao zamena za svinjetinu. Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci – objašnjava Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije (PKS).

Za zaradu trgovaca, koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić kaže da nije realno očekivati značajan pad marže, pošto ona može biti predmet pregovora samo kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

– Kod tih artikala koji su najfrekventniji može biti pregovora, ali se ne treba previše na to oslanjati jer može doći do određenih nestašica, kao što je prošle godine bilo sa mlekom. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu, a može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama – dodaje Stanić i napominje da, sa treće strane, kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na teret stanovništva.

Po pitanju ovogodišnje žetve i zarade od primarnih poljoprivrednih proizvoda, on kaže da ne treba očekivati zaradu koju smo imali prošle godine, budući da, iako imamo 20% veći rod pšenice u odnosu na prošlu godinu, njena cena je na svetskom tržištu pala za 22%. Takođe, i cena kukuruza je niža za gotovo trećinu, a značajno na svetskoj berzi je pojeftinila i sojina sačma, dodaje.

Inače, Štab za vanredne situacije u Požarevcu juče je, na preporuku Uprave za veterinu, doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na celoj teritoriji Braničevskog upravnog okruga i Grada Požarevca zbog pojave afričke svinjske kuge, navodi se u saopštenju gradske Uprave Požarevca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор