Nemačka Lehna proglasila bankrot

Nemačka kompanija Lehna iz Rotenburga kod Taubera, nekada vodeća u proizvodnji kuhinjskih i pozadinskih ploča, primorana je da od 1. januara proglasi bankrot, a zbog neizvesne budućnosti stotine zaposlenih strahuje za posao.

Lehna je krajem 2021. godine bila na rubu finansijskog kolapsa. Nakon kratkog perioda oporavka, sada ulazi u još jednu tešku poslovnu krizu izazvanu trenutnim izazovima sa kojima se suočavaju mnoge industrije. Glavni razlog za ovako oštar rez pre svega je teška ekonomska situacija u kojoj je, nakon globalne pandemije, došlo do promena potrošačkih navika.

Rast cena i konstantno visoke kamatne stope imale su razorne efekte na poslovanje Lehne, pa je međugodišnji pad prodaje za 35 posto stavio kompaniju pod ozbiljan pritisak.

Čak 320 radnika ove kompanije je ozbiljno zabrinuto za svoj posao, budući da mediji navode kako bi cela odeljenja za obradu mogla da se suoče sa stečajem.

Međutim, postoji tračak nade, čak i ako je nemačka kompanija insolventna, proizvodnju stakla, koja se smatra njenim vrednim delom, uskoro će preuzeti novi investitor, pa radnici koji rade u tom pogonu za sada mogu da odahnu jer neće biti otpuštanja, prenosi Fenix magazin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор