Život u Nemačkoj 39% skuplji nego u Srbiji

Podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) za 2021. godinu pokazuju da su troškovi života, odnosno potrošačke cene u toj zemlji znatno više u poređenju sa cenama u drugim zemljama, prenosi Dojče vele.

U istraživanju su poređene cene u 174 države odakle u Nemačku stižu strani radnici, a prema međunarodnoj metodologiji poređenja cena u različitim državama, koja uključuje robu i usluge za potrošnju domaćinstava, ali isključuje troškove najma stambenog prostora.

Tako su, prema računici Destatisa, troškovi života u Indiji i Egiptu u 2021. godini bili 67 posto niži nego u Nemačkoj, najniži među najvažnijim zemljama porekla stranih radnika u Nemačkoj. Takođe i u Gruziji, Vijetnamu, Egiptu i Tunisu potrošačke cene su bile za 60 procenata manje nego u Nemačkoj.

Za Egiptom i Tunisom slede Gana i Senegal, gde su troškovi života bili skoro upola manji nego u Nemačkoj, kao i na Tajlandu i Filipinima, dok su potrošačke cene u Maroku bile za 44 posto manje.

Državljanima zemalja regiona Zapadnog Balkana nemačkim zakonom je omogućen znatno lakši pristup nemačkom tržištu rada. I u tim zemljama su troškovi života znatno jeftiniji, konkretno u Srbiji za 39 posto.

U Kini je 2021. nivo potrošačkih cena bio za 24 procenata niži nego u Nemačkoj. Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama troškovi života su bili veći za čitavih sedam posto, pokazuje računica Destatisa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор