Kirije u Nemačkoj ponovo drastično porasle

Iako inflacija u Nemačkoj više ne raste tako brzo kao prethodnih godina, a cene energenata se postupno smiruju, cene najma stambenog prostora u toj zemlji nastavljaju da rastu, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za nemačku ekonomiju IW Keln.

Prema navodima tog instituta, u poslednjem kvartalu 2023. godine podstanari su morali da plate čak 5,3 posto veću kiriju u odnosu na godinu pre. Uporede li se aktuelni podaci sa početkom 2022. godine, u pitanju je porast od 8,7 procenata, prenosi Feniks magazin.

Cene najma najviše su porasle u nemačkim gradovima, a najviše u glavnom gradu Berlinu, gde su za godinu dana povećane za 9,2 posto. Prestonicu na listi sledi grad Lajpcig sa rastom cena najma od 7,8 posto, a zatim slede Minhen sa povećanjem od 7,3 posto, Keln sa 5,4 posto, Frankfurt sa 5,4 posto, Dizeldorf sa 5,2 posto, Štutgart sa 5,1 posto, Hamburg sa 4,7 posto, Esen sa 3,9 posto i Dortmund sa rastom od 3,3 posto.

Međutim, u Nemačkoj cene najma rastu i izvan velikih gradova, širom zemlje. Žitelji okolnih područja sedam najvećih gradova krajem 2023. su u proseku morali da plate 5,5 posto više za smeštaj nego godinu dana ranije. Čak ni u ruralnim područjima nije bolje, jer su i tamošnje cene najma porasle za godinu dana za 5,2 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор