Žig „Čuvarkuća“ zaslužilo 75 domaćih proizvoda

Kao potvrdu domaćeg proizvoda izuzetnog kvaliteta, pravo korišćenja žiga „Čuvarkuća“ dobilo je 75 artikala, u okviru projekta Privredne komore Srbije (PКS) pod nazivom „Stvarano u Srbiji“.

Ovu oznaku nosiće 19 proizvoda „Ukusi moga kraja“ kompanije „Merkator S“, 15 „Nektarovih“, 14 „Mlekare Šabac“, 10 „Vitala“, 6 artikala „Esensa“, 5 firme „Vrtlari“, 4 Mlekare „Granice“, Zanatsko lager pivo „Mala barka“ i Voćna rakija od šljive, kompanije SIL 3 iz Žitišta, presudio je Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“, koji čine stručnjaci iz oblasti tehnologije, marketinga, kreativne industrije, zaštite potrošača i zaštite životne sredine.

– Odluke tehničke komisije i Saveta trenutno čeka još 150 proizvoda, pa se nadamo da će već početkom jeseni ovu oznaku imati oko 250 domaćih proizvoda. Čuvarkuća predstavlja garant i proizvođačima i potrošačima i dokaz da je više od 80 posto vrednosti proizvoda stvoreno u Srbiji. Na ovaj način podižemo ukupnu snagu privrede i dajemo podsticaj ne samo velikim, nego i malim preduzećima koja su u dobavljačkom lancu, ali i izlaze samostalno na tržište. Sa Čuvarkućom domaći brend će biti ojačan i dodatno istaknut – najavio je Mihailo Vesović, predsednik Saveta i direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PКS.

Prema rečima člana Saveta, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Saše Veljkovića, prijavljeni su odlični proizvodi i Savet nije imao lak zadatak, ali nije bilo lako ni aplicirati zbog visokih ekoloških i tehnoloških kriterijuma i standarda kvaliteta.

Cilj projekta „Stvarano u Srbiji“ jeste da podrži domaće proizvode i proizvođače i unapredi svest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Ovaj strateški projekat usmeren je na jačanje ekonomije Srbije, rast zaposlenosti i investicija, unapređenje konkurentnosti i imidža domaćih kompanija, kao i spoljnotrgovinskog bilansa.

Projekat je startovao polovinom juna, a svi privrednici koji proizvode u Srbiji i imaju kvalitetne artikle domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga „Čuvarkuće“, uz pravo njegovog korišćenja koje se dobija na tri godine, sa mogućnošću ponovne resertifikacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор