Za nemačke farmere 340 miliona eura pomoći

Vlada Nemačke će doneti program specijalne pomoći od 340 miliona eura za podršku poljoprivrednicima čijim je žitaricama ovogodišnja suša nanela značajnu štetu, najavila je ministarka poljoprivrede Julija Klokner.

Ona je objasnila da se dogovorila sa ministrom finansija Olafom Šolcom da savezna vlada izdvoji između 150 do 170 miliona eura na ime specijalne pomoći farmerima od posledica suše. Zajedno sa novcem koji će izdvojiti regionalne vlade nemačkih pokrajina, tamošnji ratari bi trebalo da dobiju ukupno oko 340 miliona eura pomoći, navela je Klokner u saopštenju, a prenosi agencija “Rojters”.

Ministarka poljoprivrede je naglasila da je ovogodišnju sušu proglasila vremenskom nepogodom na nacionalnom nivou, a pretpostavke govore da je u Nemačkoj trenutno ugrožen opstanak oko 10.000 farmi, ili jedna na svakih 25. Takođe se procenjuje da su nemačke farme pretrpele gubitak zarada od najmanje 30 procenata.

– Ako je opstanak farmi ugrožen, one će se kvalifikovati za specijalnu pomoć. Od vitalne je važnosti da farme koje se suočavaju sa zatvaranjem dobiju pomoć što je pre moguće – poručila je Klokner.

Nakon ogromnih gubitaka useva ovog leta zbog toplotnog talasa i suše, udruženje nemačkih poljoprivrednika “DBV” je zatražilo od vlade oko jedne milijarde eura posebne pomoći. Oni navode da će nemačka žetva žitarica u ovoj godini biti manja za oko 22 posto, kao i da će to izazvati nedostatak slame i sena za ishranu stoke, zbog čega su prisiljeni da smanjuju svoja stada i šalju stoku na klanje, saopštilo je udruženje DBV.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор