VW utužen zbog potonuća 3.965 luksuznih automobila

Protiv automobilske kompanije Volkswagen do sada su pokrenute dve tužbe zbog potonuća broda Felicity Ace, 2022. godine, koji je prevozio 3.965 automobila, među kojima nešto manje od hiljadu Audija, gotovo 200 Bentleya, preko 150 Porschea i stotinak Lamborghinija.

Za katastrofalni požar koji je doveo do potonuća broda, a koji je Folksvagen koštao najmanje 155 miliona dolara, sumnja je pala na litijum-jonsku bateriju jednog od električnih Poršea. Dve godine kasnije, nemački proizvođač motornih vozila suočava se sa dve tužbe, budući da se radilo o automobilu te automobilske grupacije.

Jednu tužbu su u Štutgartu, glavnom sedištu kompanije Porše, zajednički podneli brodarska kompanija „Mitsui OSK Lines“ i osiguravajuća kuća Allianz, tvrdeći da ih Folksvagen nije upozorio na opasnost i ukazao na mere predostrožnosti koje su potrebne za transport takvih vozila, piše agencija Blumberg.

Tužba je pokrenuta još pre godinu dana, ali je proces nedavno zaustavljen zbog planiranih pregovora o posredovanju za drugu tužbu koja je trenutno pred sudom u Braunšvajgu. Oba ova slučaja će biti nastavljena ukoliko se ne postigne nagodba, a sudija iz Braunšvajga planira da razgovore obavi kasnije ovog meseca, saopštio je portparol suda.

Inače, zbog 15-ak potonulih automobila koji su bili poslati kupcima, Lamborghini je morao da ponovo pokrene proizvodnju „ugašenog“ Aventadora kako bi vlsnicima isporučio već naručene i plaćene automobile.

Na zahteve agencije Blumberg iz kompanije Folksvagen su se oglušili, odbivši da komentarišu tužbe povodom ovog slučaja. Brodski prevoznik Mitsui nije odmah odgovorio na upit agencije, dok je Allianz odbio da da bilo kakav komentar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор