VW ne prima narudžbine za hibridne automobile

Nemački Folksvagen (VW) je od juče prestao da prima narudžbine za svoju brojnu ponudu plag-in hibridnih modela automobila, na šta su ga primorali nestašica čipova na tržištu i problemi u lancu snabdevanja usled rusko-ukrajinskog sukoba.

“Prijem porudžbina za plag-in hibridne verzije Folksvagenovih modela Golf, Tiguan, Pasat, Arteon i Tuareg biće obustavljen do daljeg, a isporuka već naručenih vozila možda neće biti realizovana ni ove godine”, saopštio je nemački proizvođač vozila, a prenosi dnevni list Handelsblat.

Ova informacija je usledila nakon odluke Folksvagena da prekine proizvodnju automobila u Rusiji i privremeno obustavi proizvodnju u nekoliko fabrika u Nemačkoj u protekle dve nedelje. Pored toga, glavna fabrika VW-a u Volfsburgu neće raditi od 14. do 18. marta, dok će fabrika u Cvikauu, koja proizvodi električna vozila, takođe zaustaviti proizvodnju do 18. marta. Iz kompanije navode da je pogođena i proizvodnja u njena dva pogona, u Hanoveru i Drezdenu, kao i u dve fabrike u Poljskoj.

Za evropske automobilske kompanije Ukrajina i Rusija su mala prodajna tržišta. Međutim, uska grla u nabavci proizvodnih komponenti, poput kablova proizvedenih u Ukrajini, i rastuće cene sirovina, već duže vreme stvaraju velike probleme proizvođačima motornih vozila širom sveta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор