Vorwerk najavljuje posao za 1.000 Čačana

Polaganjem kamena temeljca, nemačka kompanija Vorwerk Autotek započela je juče izgradnju fabrike u Preljini kod Čačka, u kojoj će, kako je najavljeno, više od 1.000 ljudi proizvoditi delove za automobilsku industriju.

Nemački investitor planira da u ovoj godini izgradi više od 40.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora, a u narednih šest godina da pogon proširi na 65.000 kvadrata i formira centar za testiranje. Za rad u ovoj fabrici radnici će imati obuku u Nemačkoj i Poljskoj, a vrednost celokupne investicije iznosiće više od 50 miliona eura.

Po rečima izvršnog direktora Vorwerk-a Jirgena Milera, Čačak je bio sjajan izbor za investiciju te kompanije koja će na ovoj lokaciji instalirati najsavremeniju opremu za izradu automobilskih delova za najpoznatije svetske kompanije. On je najavio da se do kraja tekuće godine može očekivati početak probne proizvodnje u novoj fabrici.

Vlasnik Vorwerk grupacije Peter Kelen je istakao da je u pitanju skoro 200 godina stara porodična kompanija iz nemačkog grada Vupertala. On se ovom prilikom pohvalio da nigde u svetu nije tako brzo obezbeđena lokacija za izgradnju fabrike, zbog čega se zahvalio gradskim vlastima Čačka, ali i zbog toga što su ulici u kojoj se gradi fabrika nadenuli njegovo ime.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji poručio da će Vorwerkova fabrika značiti boljitak ne samo za Čačak, već i za sva okolna mesta i ceo Moravički okrug, ali i za državu.

On je podsetio da nivo ukupnih direktnih stranih investicija u Srbiji za prvih pet meseci ove godine, u iznosu od 1,16 milijardi eura, prikazuje Srbiju kao destinaciju privlačnu za investitore, prvenstveno zbog sve boljih uslova poslovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор