BMW najavljuje elektrifikaciju svih M modela

Nemački automobilski gigant BMW planira da do kraja sledeće decenije elektrifikuje svaki model iz svoje M sportske klase, najavio je direktor M divizije Frenk van Mel.

BMW klasa M sportskih automobila je opremljena moćnim motorima, a odlikuje je fantastičan dizajn i zadnja vuča, mada novi M5 poseduje pogon na sva četiri točka, prenosi“b92“.

Bavarski proizvođač je prethodnih dana najavio da razmatra mogućnost da nove generacije M vozila imaju i pogon na prednjoj osovini. Ovde se radi o planu koji je ograničen samo na određene modele, dok će najavljena elektrifikacija važiti za celu klasu.

– To će se dogoditi korak po korak. Važno pitanje je tajming, koji je pravi trenutak za to? Ako zakasnimo, onda smo zakasnili, ako požurimo, onda nećemo imati vrhunsku tehnologiju. Današnje komponente za elektrifikaciju vozila su prilično teške, a za nas u sportskom sektoru težina i odnos snage i težine vozila su ključni faktori – objasnio je Van Mel.

Inače, BMW je uveliko ušao u program elektrifikacije svojih automobila, a zacrtao je da do 2025. godine EV vozila čine od 15 do 25 procenata udela u ceokupnoj proizvodnoj liniji.

– Osnovni cilj nije toliko u komponentama i tehnologiji, već u filozofiji. Želimo da M3 bude M3 – poručio je Van Mel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор