Veštačka inteligencija upravlja semaforima u nemačkom gradu

U upravljanje sistemom semafora u nemačkom gradu Hamu uključena je veštačka inteligencija (AI), koja sada reguliše saobraćaj na jednoj od raskrsnica.

Nova tehnologija može da ustanovi koliko učesnika ima potrebu za prolaskom, odnosno zelenim svetlom na semaforu, odredi prioritete i reaguje u skladu sa situacijom, navodi Revija HAK.

Vođa saobraćajnog inženjeringa i građevinske kontrole u gradskoj upravi Kristijan Bresler kaže da je to po složenosti prvi AI semafor u Nemačkoj. Kako objašnjava, na raskrsnici se koristi sistem od sedam video kamera koje snimaju dijagonalno preko ulica, uključujući i biciklističke i pešačke staze, čije snimke zatim analiziraju algoritmi.

– Na primer, sistem uočava biciklistu na 70 metara pre raskrsnice i uzima ga u obzir u svojim proračunima trajanja zelenih faza na semaforima. AI takođe može da otkrije i da li se raskrsnici pešaci približavaju pojedinačno ili u grupama, poput đaka, U tom slučaju, zelena faza će biti produžena kako bi cela grupa mogla da pređe ulicu – objašnjava Bresler.

Napredna tehnologija može da odredi smer i brzinu kretanja uočenih učesnika u saobraćaju i kreira prognoze vremena njihovog prolaska kroz raskrsnicu, kaže Bresler i dodaje da sistem učesnike u saobraćaju snima samo kratko radi kontrole, ali da snimke ne čuva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор