Ukinuti „preporučeni rok upotrebe“ hrane!

made-in-germany-rs-preporuceni-rok-upotrebe

S obzirom da u Nemačkoj, kao i širom Evropske unije bacanje hrane predstavlja veliki problem, nemački ministar Kristijan Šmit je pokrenuo inicijativu za ukidanje oznake “preporučeni rok upotrebe” koja je istaknuta na prehrambenim proizvodima.

Prosečni Nemac godišnje baci 82 kilograma namirnica, što na nivou cele zemlje iznosi više od šest i po miliona tona bačene hrane. Jeda njen deo je zaista pokvaren, jer joj je prošao „rok upotrebe“, odnosno rok nakon kojeg proizvod može biti opasan po zdravlje potrošača.

Međutim, na ovaj način se baca i hrana kojoj je istekao “preporučeni rok upotrebe”, odnosno za koju proizvođač garantuje da će do tog datuma proizvod zadržati sve svoje osobine što se tiče ukusa, mirisa, boje, teksture i hranjive vrednosti. Nakon isteka tog datuma vrlo je verovatno da će proizvod još dugo zadržati ista svojstva pre nego se pokvari.

– Masovno bacamo dobre namirnice, jer su proizvođači postavili prevelike sigurnosne razmake do roka kad se proizvod zaista kvari – kaže ministar Šmit za medijsku grupu Funke, a prenosi „Dojče vele“.

Oznaka „preporučeni rok upotrebe“ u Nemačkoj je uvedena još pre više od trideset godina i tek u retkim slučajevima zaista ima smisla. Neki pekarski proizvodi poput krekera ili dvopeka će možda biti jestivi i godinama, ali možda više neće biti “sveži” kao kad su izašli iz fabrike. Takođe, oznaka “preporučen rok” je već ukinuta kod proizvoda kao što su šećer i so, jer je njena upotreba potpuno besmislena.

Ministar Šmit ne želi da potrošačima nameće proizvode koji bi bili štetni ili pokvareni, već se zalaže da se takve oznake o trajnosti proizvoda zamene inteligentnim pakovanjima kakva su već odavno dostupna na tržištu.

– U pakovanja kao što su čaše za jogurt može se ugraditi čip koji meri kako se sadržaj proizvoda menja iz dana u dan. Na primer, može se postaviti skala boje od zelenog do crvenog, pa da svaki potrošač sam odluči do koje nijanse želi da konzumira taj proizvod. Takođe, kod pakovanog mesa proizvođači eksperimentišu s nalepnicama koje menjaju boju ako se u proizvodu pojave hemijski spojevi koji pokazuju da se radi o pokvarenom mesu. Već po boji te nalepnice potrošač može da vidi da li to meso može da se koristi u ishrani – kaže Šmit i navodi da i ministarstvo pomaže istraživanje takvih inteligentnih pakovanja, a rezutati bi trebalo da budu predstavljeni za tri godine.

Pojam preporučenog roka upotrebe je preuzet u čitavoj Evropskoj uniji, ali nemački ministar tvrdi kako se i na evropskom nivou širi svest o tome da društvo jednostavno previše baca dobru hranu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор