Ukidanje subvencija oborilo prodaju e-automobila

U Nemačkoj je broj registrovanih novih električnih automobila nastavio da opada i u martu, u odnosu na isti mesec prošle godine, usled drastičnog pada prodaje, za šta je razlog ukidanje državnih subvencija za kupovinu takvih vozila.

Naime, Nemačka je krajem prošle godine odlučila da ukine ove subvencije, a pad broja novih registracija već je podstakao pesimistične prognoze u automobilskoj industriji. Trend se sada nastavlja, zbog čega se nemačko tržište suočava sa velikim problemima, a to će uticati i na celokupnu evropsku industriju električnih automobila, piše Revijahak.

Savezna uprava za motorni saobraćaj (KBA) je objavila zvanične podatke za nemačko tržište, prema kojima je u martu bilo registrovano oko 31.400 novih električnih automobila, što je za oko 29 posto manje nego u martu prethodne godine, navodi se u saopštenju te uprave.

U novim registracijama udeo električnih automobila je iznosio nešto manje od 12 posto, što je takođe pad u odnosu na isti mesec prošle godine, kada su električni automobili činili gotovo 16 posto svih novih registracija i čak bili ispred dizelaša. Udeo registrovanih dizelaša sada iznosi 18 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор