SAP otpušta više od 4.000 radnika

Prema navodima u izveštaju poslovnih novina Handelsblatt, nemački proizvođač softvera SAP se sprema da ukine 2.600 radnih mesta u Nemačkoj, u sklopu najavljenog velikog restrukturiranja poslovanja.

Portparol grupacije nije komentarisao navedenu brojku, budući da se do sada govorilo samo o 8.000 radnih mesta koja će biti pogođena restrukturiranjem, prenosi Alo.

– SAP je u januaru pokrenuo program restrukturiranja cele kompanije kako bi se fokusirao na strateška područja rasta kao što je Business AI. Ovim restrukturiranjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mesta. Prema pogođenim zaposlenima odnosimo se s najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe. Većina pogođenih zaposlenih biće obaveštena u narednih nekoliko sedmica – izjavio je portparol kompanije.

List Handelsblatt se pozvao na internu e-poštu SAP-ovog evropskog radničkog saveta, u kojoj se navodi da „uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neefikasnosti“. Prema navodima novina „Transformacija narednog stepena“ zapravo je eufemizam za smanjenje radne snage.

U izveštaju se navodi i da će radna mesta biti ukinuta i u drugim evropskim zemljama. Samo u području odgovornosti Evropskog radničkog saveta bi trebalo da bude ukinuto oko 4.100 radnih mesta.

Predstavnik kompanije je najavio da najveći evropski proizvođač softvera planira da u celom svetu završi kompletan proces restrukturiranja do kraja prvog kvartala 2025. godine. On je dodao da kompanija, u isto vreme, nastavlja da ulaže u ključna područja rasta te da očekuje da će 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenih.

Pompa koja se digla oko veštačke inteligencije u softverskoj industriji prošle godine je bila podstaknuta izlaskom sistema ChatGPT, od kada sve softverske firme žele deo velikog kolača kojem se nadaju i zbog čega ulažu mnogo novca u tehnologiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор