Ukidanje subvencija zaustavilo prodaju plug-in hibrida

Od kako su nakon nove godinom u Nemačkoj obustavljene državne subvencije, prodaja novih plug-in hibridnih automobila praktično je zaustavljena, saopštio je u ponedeljak nacionalni biro za vozila KB.

Upućujući na nove statističke podatke, KB navodi da je u prvom tromesečju ove godine na ulice stiglo svega 11.108 novih hibrida, odnosno ni 10 procenata od ukupnog broja hibrida kupljenih u poslednjem tromesečju 2022.

Doduše, kupci su pred kraj godine pojurili da iskoriste poslednju priliku da nabave plug-in hibrid uz državnu subvenciju, međutim, u prvom tromesečju ove godine prodaja je bila znatno je slabija u odnosu na bilo koji kvartal 2021. i 2022. godine, prenosi agencija DPA.

Inače, u Nemačkoj je plug-in hibrida, odnosno automobila koji imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, elektromotor i bateriju koja se može puniti preko utičnice, 1. aprila ove godine bilo ukupno 875.820.

Subvenije za kupovinu čisto električnih automobila ostale su u ponudi, ali su iznosi manji nego što su bili do početka godine. S tim u vezi, u Nemačkoj je u prva tri meseca ove godine prodato 65.048 električnih vozila, kojih je sada u toj zemlji ukupno 1,08 miliona.

Međutim, i prodaja čisto električnih vozila je ponovo bila najslabija za poslednje dve godine. U poslednjem kvartalu prošle godine bilo je prodato ukupno 172.364 novih e-automobila, takođe nadprosečno i takođe zbog predstojećeg smanjenja iznosa državne subvencije.

Ipak, tržište je u ovom segmentu živnulo u aprilu, kada je registrovano 29.740 novih čisto električnih vozila, što je za trećinu više u odnosu na isti mesec 2022. godine, dok je broj plug-in hibrida istovremeno spao na nešto iznad polovine broja od pre godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор