Izvoz srpskog IKT sektora u prvom kvartalu 786 mil. €

Izvoz srpskog IKT sektora dostigao je u prvom tromesečju ove godine 786 miliona eura, zabeleživši rast u odnosu na isti period prošle godine od čak 44%, poručio je ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović sa ekonomskog foruma u Dohi.

– Prošle godine smo oborili rekord, sa godišnjim izvozom od 2,7 milijardi eura. To nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko 3 milijarde, a naše ambicije su da izvoz ove godine dostigne čak 4 milijarde eura – rekao je Jovanović i podsetio na sve više stranih investicija u Srbiji u oblasti novih tehnologija, ali i na domaća ulaganja u razvoj naučno tehnoloških parkova.

Inače, u Dohi se trenutno održava ekonomski forum čije su glavne teme diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama. Na skupu se moglo čuti da se uz rast novih tehnologija umnožavaju i brige, a jedna od njih je i pitanje skladištenja tragova koje svakodnevno ostavljamo u digitalnom svetu, zbog čega je kineska platforma Tik-tok na meti optužbi da ih zloupotrebljava. Međutim, direktor ove mreže za više od milijardu korisnika je poručio da se milijarde ulažu u zaštitu podataka.

– Zaštita podataka je projekat koji nema kraja. Pretnja uvek postoji, domaća ili strana. To važi za svaku kompaniju. Mi ulažemo novac da naši podaci budu najviše moguće zaštićeni, ali niko ne može da garantuje da je to 100% zaštita od svih pretnji – rekao je izvršni direktor Tik-toka Šou Ču.

Inače, jedan od partnera ove kineske platforme u zaštiti podataka je kompanija Orakl koja je bila prvi komercijalni korisnik data centra u Kragujevcu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор