Izgradnja stanova u Nemačkoj kaska za potražnjom

U nekim delovima Nemačke potražnja za stanovima je ogromna, zbog čega je prošle godine broj novoizgrađenih stanova ipak bio nešto veći nego 2021. godine, uprkos inflaciji i dramatičnom poskupljenju svega u svačega.

Prema aktuelnim podacima Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), u Nemačkoj je 2022. izgrađeno 295.300 stambenih jedinica, ili za 0,6 procenata više nego godinu dana ranije. Međutim, realizacija je ipak bila ispod onoga što je vlada obećala, a po svemu sudeći, tako će biti i ubuduće, prenosi agencija DPA.

Naime, vlada je pre dolaska na vlast krajem 2020. obećala izgradnju 400.000 stambenih jedinica godišnje, ali je u naredne dve godine čak ostala ispod crte od 306.400 stanova koliko ih je izgrađeno 2020, odnosno u poslednjoj godini vlade Angele Merkel.

S obzirom na to da građevinska industrija ove godine očekuje najviše 250.000 novih stanova, direktor nacionalnog udruženja građevinskog sektora Tim-Oliver Miler kaže da će se manjak stanova posebno pogoršati u gradskim oblastima i njihovoj okolini. Kada se gleda ka 2024. godini, on je još veći pesimista i kaže da učestalo odustajanje investitora od planova i već odobrene gradnje najavljuje dalji pad izgradnje.

U Nemačkoj trenutno bukvalno svi investitori, od onih koji projektuju sopstvenu kuću, do onih velikih koji grade stambene blokove, odustaju od gradnje zbog dramatično naduvanih troškova koji su podigli u nebo cene materijala, rada i kredita, a mnoge firme muči i nedostatak kvalifikovane radne snage.

Inače, krajem 2022. u Nemačkoj je bilo 884.800 odobrenih, a nedovršenih projekata stambene izgradnje, ili za 38.400 više nego u pandemijskoj 2021. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор